MASAJUL

MASAJUL CU VACUUM

Timp de multe mii de ani apa, aerul, masajul şi energia solară au fost singurele şi cele mai sigure mijloace de profilaxie şi tratament pentru majoritatea bolilor, de păstrare a sănătăţii şi dătătoare de forţă şi frumuseţe corpului omenesc.
Masajul ca acţiune profilactică sau terapeutică, este un element important al medicinii europene şi orientale. În prezent, sunt o mulţime de şcoli de masaj, printre care, clasică europeană, segmentară, pe puncte de acupunctură, pe meridiane energetice etc. Masajul cu vacuum are o influenţă diversă asupra organismului: intensifică circulaţia sanguină şi limfatică, procesele metabolice şi trofice din ţesuturi, influenţează benefic starea aparatului muscular şi a sistemului nervos, contribuie la resorbţia cicatricelor, normalizează funcţiile organului bolnav şi are acţiune antialgică. La masaj cu vacuum excitarea receptorilor şi anumitor zone de recepţie conduce la apariţia unor reacţii reflexe concentrate. Impulsurile receptorilor prin sistemul nervos central generează reacţii specifice în organele interne şi în întreg organismul.
Cercetarea caracterului acţionării locale a masajului cu vacuum a permis determinarea nu numai a schimbărilor petrecute în procesele metabolice locale, dar şi stimularea forţelor nespecifice de apărare ale organismului cu dezvoltarea reacţiilor adaptive. Atunci când se acţionează asupra câmpurilor de receptori din piele, mai ales din domeniul zonelor reflexogene ale lui Zaharin-Ged sau al mucoaselor, schimbările metabolice de la nivel celular şi subcelular au influenţă asupra terminaţiilor nervoase şi le transformă excitabilitatea. De asemenea, se schimbă caracterul fluxului de impulsuri în formaţiunile subcorticale şi în cortexul cerebral.
Reacţia de răspuns a organismului la o asemenea acţiune este întotdeauna un sistem integral de reacţii care include schimbări la nivelul celulelor, ţesuturilor, organelor şi sistemelor de comandă ale organismului. Reacţia generală (reacţia întregului organism) la o asemenea acţiune se realizează prin trei căi principale: neurogen, umoral şi hormonal. În proces sunt implicate sistemul troncular-diencefalic, ceea ce este confirmat de caracterul generalizat, simetric al schimbărilor ce apar în encefalogramă. Deviaţiile hormonale sub forma stimulării de sintetizare de glucocorticoizi, reducerea numărului de eozinofile în sângele periferic, schimbările umorale, depind de orientarea fondului iniţial. În majoritatea cazurilor are loc o normalizare a activităţii biologice a sângelui – conţinut de catecolamine şi alte substanţe biologic active. Are loc o orientare de unic tip al reacţiilor la acţiune unică şi de lungă durată (şedinţă) a procedurilor de masaj. La început, au loc schimbări la nivelul reacţiilor nervoase şi reflexogene, după care la o acţiune suficient de pronunţată (în intensitate şi expunere), intră în funcţiune alte mecanisme fiziologice, mai inerte.
Concepţiile moderne de sanogeneză şi fizioterapie recunosc percepţia în rezonanţă a sistemului viu a semnalelor informaţionale, printre care şi masajul cu vacuum. Multiplele cercetări experimentale au permis tragerea unei concluzii cu privire la un grad mai înalt al influenţei efective a acţiunii prin rezonanţă (în comparaţie cu cel permanent) asupra multor procese din organism, care răspund de păstrarea homeostaziei. S-a remarcat faptul că la terapia prin bio-rezonanţă are loc o creştere a activităţii celor mai importante enzime bioenergetice, stimularea tuturor verigilor sistemului imunitar, îmbunătăţirea proprietăţilor reologice ale sângelui ş.a. la tratarea bolnavilor cu ulcere gastrice şi duodenale rezistente, cu procese masive de cicatrizare în pleură, fistule bronşice care nu se vindecă multă vreme ş.a.
Terapia prin vacuum, în general, este efectuată zilnic, mai rar o dată la două zile. Numărul mediu de şedinţe de tratament este de 10 – 12. Cele mai bune rezultate le dă utilizarea masajului cu vacuum în fazele funcţional – reversibile ale bolii, deşi în ultimul timp noile metode îşi găsesc utilitatea şi în manifestări mai grave ale procesului patologic, printre care şi în manifestări mai pronunţate ale schimbărilor morfologice.
Masajul cu vacuum poate fi folosit separat, în combinaţie cu masajul occidental clasic sau cel pe puncte de acupunctură. În fiecare afecţiune medicul elaborează o schemă de tratament care ia în considerare starea funcţională a organismului pacientului.
În procesul utilizării masajul cu vacuum:
- are o acţiune de stimulare asupra organelor circulaţiei sanguine, creşte conţinutul de hemoglobină din sânge şi prin aceasta previne apariţia anemiei, normalizează tensiunea arterială şi venoasă, îmbunătăţeşte afluxul sanguin în pielea „obosită” şi cu probleme, contribuie la regenerarea ei şi permite substanţelor nutritive din creme să pătrundă mai adânc în piele;
- creşte imunitatea;
- reglează activitatea ficatului şi a rinichilor, contribuie la reducerea greutăţi corporale şi resorbţia celulitei, şi are şi un efect de normalizare asupra tractului digestiv şi a uterului;
- ajută în dereglările ciclului menstrual şi stimulează activitatea sexuală;
- contribuie la relaxarea musculară, refacerea forţelor după o suprasolicitare fizică şi mentală;
- are acţiune antidepresivă şi anti-stres;
- reduce sindromul de abstinenţă.