Endodonţie

Endodonţie

    Tratamente endodontice

Termenul “endodonţie” provine din limba greacã, însemnând “interiorul dintelui”.      Endodontia este o specialitate stomatologica ce are in vedere prevenirea, diagnosticul si tratamentul afectiunilor pulpei dentare – tesutul moale format din vase de sange si nervi, situat in interiorul dintelui, precum si a regiunii apicale. 

Tratamentul endodontic este necesar atunci cand pulpa dentara se inflameaza sau se infecteaza de obicei datorita unei carii profunde, a unor obturatii coronare (plombe) intinse, fracturi sau fisuri in smalt, sau ca urmare a unor traumatisme suferite de dinte. In cazul in care nu se intervine la timp durerile se pot agrava, mergandu-se pana la formarea de abcese.

Când este necesar un tratament endodontic?

 Aveţi unul dintre următoarele simptome?

 - sensibilitate la cald sau la rece care persistă mult timp după îndepărtarea stimulului dureros

- durere la masticaţie sau la muşcătură

 - durere surda, spontană sau pulsatilă

 - durere persistentă la un dinte pe care s-a pus o obturaţie (plombă) sau o coroană de acoperire

 - durere la un dinte care a mai fost tratat endodontic

 - dinte cu mobilitate anormală

 - o umflătură în apropierea unui dinte, din care, când este apăsată, iese sânge sau puroi

 - dinte care şi-a schimbat culoarea

 Atenţie ! Există dinţi care deşi nu dor, necesită totuşi tratament endodontic.

Tratamentul de canal este format din mai multe etape care trebuie strict urmarite: curatarea canalelor radiculare, prepararea si prelucrarea mecanica a acestora, sterilizarea si obturarea.

Description: D:\bussiness\Polident\site\imagini\45.pngNoile tehnici electronice de localizare a apexului (varful radacinii) cu ajutorul apex locator-ului, precum si tehnicile rotative de preparare a canalelor   pe care le folosim in clinica noastra usureaza astazi cu mult acest act operator si il transforma, practic, dintr-o manevra oarba, intr-una perfect controlata. De asemenea radiografiile de control realizate chiar in timpul tratamentul  cat si duapa obturatia radiculara garanteaza succesul tratamentului. 

Description: D:\bussiness\Polident\site\imagini\46.jpg

    Alta noutate folosita de catre medicii nostrii este sistemul de diga, obligatoriu in endodontia moderna. Diga reprezinta o folie extensibila din cauciuc, care se utilizeaza pentru izolarea dintilor in momentul uneei lucrari dentare.

Avantaje:

-ne asigura un camp aseptic,izoland dintele de cavitatea orala si de contaminarea cu saliva. Din saliva pot fi introdusi in canalele radiculare noi microorganisme care vor prelungi tratamentul si vor reduce prognosticul tratamentului.

-diga faciliteaza folosirea antisepticelor puternice (hipocloritul de Na 5%) necesare pentru a curata eficient sistemul endodontic canalicular.

-s-a demonstrate ca izolarea cu diga in timpul tratamentelor de rutina reduce contaminarea prin aerosoli si infectia incrucisata.

-vizibilitatea este mult mai buna datorita contrastului dintre folia de diga si dinte

-imbunatateste accesul prin indepartarea partilor moi,a limbii si obrajilor.

-creste eficienta si  prognosticul si reduce timpul de tratament.

-aduce confort pacientului si medicului

Ce se întâmplă dacă un dinte cu o afecţiune endodontică este lăsat netratat sau nu este tratat la timp?

            În general, problemele se agravează. În timp, dintele şi ţesuturile sale de susţinere se distrug iremediabil, ceea ce va duce la pierderea sa. Pe lângă durere, care poate să apară sau nu, există posibilitatea extinderii infecţiei la nivelul osului maxilar şi a ţesuturilor moi şi apariţiei complicaţiilor. Extinderea infecţiei în ţesuturile moi oro-faciale, fenomen care se manifestă prin inflamarea şi deformarea acestora, este însoţită adesea de durere. Dacă nu se iau urgent măsuri adecvate, aceste situaţii pot pune în pericol viaţa pacientului.

Endodontia sau tratamentele de canal se poate spune ca reprezinta “cheia “stomatologiei conservative, deoarece un dinte bine tratat inseamna o longevitate crescutã a acestuia pe arcadele dentare.